torsdag 28 juni 2012

Skolgårdens träd - Lönn

Nu har vi hamnat på en annan gård på vår skola. Denna gården kallas för A-gården för här har FA och 1A sina klassrum. Stjärnans fritidshem likaså. Gården omgärdas av träd och höga buskar av doftschersmin och karagan (förväxlas ibland med gullregn, men det har vi inte på skolan). Bland buskarna hittar vi stigar och krypin som barnen skapat under alla år. Här finns också några lönnar. Lönn är ett träd som många känner igen. Bladen blir ju så vackra på hösten! Röda, orange och gula nyanser lyser upp under kyliga dagar. I Kanada är lönnen viktig: lönnsirap finns till pannkakorna och på flaggan hittar vi ett lönnlöv.

När lönnen blommar och sätter frön sprider de sig med vinden genom att fungera nästan som en helikoper som flyger genom luften. När de landar släpper de fröna. Därför hittar vi ibland små skott långt ifrån trädet. Ni har säkert provat att sätta lönnens frökapslar på näsan...

Ibland måste man beskära träd. Ta bort grenar. Lönnen beskär man på hösten. Här kan ni lära er mer om när man kan "klippa" träden.
Lönn på A-gården. Foto: Caroline Sjunner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar